Hercegovina Online #56: Tjednik sedmičnik + Week Story: Investicije u Grudama

U 56. izdanju magazina Hercegovina Online poslušajte:


TJEDNIK SEDMIČNIK: U Mostaru održan sastanak koalicionih partnera sa državnog nivoa vlasti te je formirana radna grupa za izmjenu izbornog zakona. Vlada Federacije BiH zasjedala u Mostaru i najavila strategiju povećanja plaća i zadržavanje radnika u zemlji. Formiranje Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona koje je trebalo biti definirano u petak na samom vrhuncu pregovora je doživjelo potpuni obrat i novo prolongiranje, jer je primat za ulazak u vlast a HDZ-om uzela SDA nad političkim blokom koji čine SDP, NiP i DF. Gradsko vijeće Grada Mostara raspravljalo o regulacijskim planovima koje je gradonačelnik Mario Kordić ocijenio početkom raspetljavanja problema zgrade Razvitak i poslovne zone Miljkovići za koje vlada veliki interes, ali su brojne teme izazvale burne reakcije vijećnika. Tradicionalna kulturna manifestacija “Trešnjeva nedjelja” ovog vikenda oživjela Počitelj i okupila desetine umjetnika iz BiH i regije, te svojim sadržajima privukla i brojne prolaznike.

Za AbrašRadio govore: lider HDZ-a Dragan Čović, premijer Federacije BiH i predsjednik  SDP-a Nermin Nikšić, lider SNSD-a Milorad Dodik, zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, lider HDZ u HNK Stjepan Bošković, član pregovaračkog tima iz SDP-a Arman Zalihić, lider HRS-a Slaven Raguž, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, članica Nadzornog odbora Udruženja likovnih umjetnika BiH Ilvana Kadijević.

WEEK STORY: U priči sedmice govorimo o Općini Grude koja potpuno mijenja vizuru gradske jezgre novim poslovnim zamahom hercegovačkog biznismena Petra Ćorluke koji je krenuo sa izgradnjom modernog shopping centra i luksuznog hotela u srcu rodnih Gruda. Naši gosti su Petar Ćorluka i načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj.

Pripremila: Gordana Šimović
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Muzika:
Magdalena Bay – Top Dog
The National – Alien

Poslušaj: