Hercegovina Online #52: Sedmični pregled zbivanja u Hercegovini + 80. godišnjica Bitke za ranjenike

U 52. izdanju magazina Hercegovina Online donosimo:

TJEDNIK SEDMIČNIK: Mostar je od 2. do 6. maja bio u fokusu javnosti zbog održavanja 24. međunarodnog sajma gospodarstva koji je okupio 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta i najviše zvaničnike iz regiona. Aerodrom Mostar je nakon gotovo tri godine konačno uspostavio prvu redovnu liniju, a ona povezuje Mostar sa Zagrebom. Lider HDZ BiH Dragan Čović je nakon 18 godina rukovođenja u subotu ponovno izabran za predsjednika te stranke. Vlada HNK ispravila nepravdu prema učiteljima i izjednačila koeficijent uposlenih u osnovnim i srednjim školama. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu policija podigla nivou sigurnosti oko svih škola, nakon nezapamćenog maskra koji je trinaestogodišnji učenik počinio u svojoj školi u Beogradu, a BiH je 5. maja proglasila dana žalosti u našoj zemlji.

Za AbrašRadio govore premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, premijerka Republike Srbije Ana Brnabić, premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, novoimenovani direktor mostarskog aerodroma Marko Đuzel, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić, lider HDZ-a BiH Dragan Čović, predstavnik sindikata učitelja HNK Edin Sarajlić, ministar obrazovanja HNK Rašid Hadžović, premijer Vlade HNK Nevenko Herceg.

WEEK STORY: Antifašisti iz cijele regije okupili su se u subotu u Jablanici na svečanom obilježavanju 80. godišnjicu Bitke za ranjenike na Neretvi i 78 godišnjici pobjede nad fašizmom. Svečanost je počela spuštanje 80 karanfila u Neretvu, nakon čega su brojne delegacije polaganjem cvijeća i odal počasti onima koji su dali svoje živote za slobodu, uz snažne poruke da antifašizam nema alternativu. Za AbrašRadio govore predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić, premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

Pripremila: Gordana Šimović
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Muzika:
The Tallest Man on Earth – Every Little Heart
Pet Shop Boys – Kaputnik

Poslušaj: