Radio dvorište: Večer sjećanja na Dubravku Ugrešić


OKC Abrašević je povodom obilježavanja 20. rođendana centra, u okviru projekta Prostori koji pokreću, obnovio rad biblioteke. Biblioteka je zamišljena da osim svojim knjižnim fondom, bude otvorena prema ljudima preko raznih aktivnosti – književnim večerima, klubovima čitalaca, javnim čitanjima, radionicama. Biblioteka se na ovaj način proširuje izvan svojih zidova i širi se prema ljudima. Upravo je organizacija ovih aktivnosti  zadaća njenog posebnog programa – Radio dvorišta.

Radio dvorište je vođenje radijskog programa uživo na kojem će se smjenjivati razgovori sa gostima o odabranim književnim temama, puštanje muzike i čitanje tekstova.
Preko okupljanja u dvorištu Abraševića, prije svega želimo stvoriti jezgru redovnih posjetitelja i korisnika programa, promovirajući kulturu čitanja i promišljanja o važnosti književnosti.
Prvo izdanje Radio dvorišta bit će održano 19. septembra s početkom u 19.30 sati. Mikrofon dvorišnog radio voditelja preuzet će umjetnički direktor OKC Abrašević Ronald Panza, a prvi gosti su književni kritičari_ke Maja Abadžija i Ivan Šunjić. Tema susreta je sjećanje na Dubravku Ugrešić, na kojem će se čitati tekstovi spisateljice i diskutirati o relevantnosti njenog spisateljstva za godine koje dolaze.

Maja Abadžija rođena je 1990. godine u Nišu, Srbija. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu dipomirala je na Odsjeku za književnosti naroda BiH i bosanski/hrvatski/srpski jezik (MA) i na Odsjeku za ruski jezik i književnost (BA). Književnu kritiku i esejistiku objavljuje u bosanskohercegovačkim i regionalnim publikacijama. Članica je kolektiva mladih jugoslovenskih književnih kritičarki Pobunjene čitateljke i urednica Ženske čitaonice pri PEN Centru BiH. Jedna je od osnivačica nezavisnog novinarskog kolektiva Naratorium, a trenutno je zaposlena kao profesorica Bosanskog jezika i Teorije znanja na Koledžu ujedinjenog svijeta Mostar.

Ivan Šunjić rođen je 1990. godine u Mostaru. Magistar je hrvatskog jezika i književnosti. Objavljuje književnoteorijske, književnokritičke tekstove i eseje. Uže područje interesa su mu stilistika, feministička teorija i kritika, naša suvremena književnost, osobito poezija i esejistika.

Ronald Panza teatrolog i magistar komparativne književnosti Sveučilišta u Zagrebu. Umjetnički direktor OKC Abrašević u Mostaru. Autor je Urbs bloga, posvećen pokušajima ispunjavanja praznina i pukotina u tijelima gradova koji još uvijek traže svoju sreću. Predavač predmeta Estetika i Sociologija umjetnosti na Višoj školi “Logos centar” u Mostaru. 


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).