Radio Geometrija 01/2019

Radio Geometrija, kolaž autorskih emisija redakcije AbrašRadija – premijerno svake srijede od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža. Online svakog četvrtka.

AbrašRadio predstavlja novi program – Radio Geometrija!

Radio Geometrija je kolaž radijskih i zvučnih autorskih emisija članova AbrašRadio redakcije.

Premijerno izdanje programa, 9. 1. 2019. donosi tri autorska projekta:

ABC protiv 123 istražuje ideje kroz vrijeme s fokusom na formu manifesta – proglase koji su imali želju mijenjati društvo i politike, sadržavali revolucionarne i progresivne vizije svijeta kombinirajući utopijska i distopijska razmišljanja. Emisiju uređuje i vodi Boris Filipić.

Tema prvog izdanja je zenitizam, autentični ambivalentni društvenoumjetnički -izam našeg prostora u periodu između dva svjetska rata. Manifest zenitizma 1925. piše Ljubomir Micić.

Observer zatamnjenih strana svijeta slogan je radijske kolumne Radio Alert. Semir Behram, voditelj i urednik, bavi se konfliktnim zonama Bliskog istoka, te vam približava zbivanja tamošnje društvenopolitičke stvarnosti i religijskog života.

Tema prvog Radio Alerta su moguće posljedice američkog povlačenja iz Sirije. Šta očekivati dalje u ovom kompliciranom slijedu dešavanja?

Nikola Rončević Onomatoblejac je koji za Radio Geometriju komentira bh stvarnost kroz muzičke kompozicije. Pasivna agresija je pred nama, a u prvom izdanju DJ Čir se obračunava s institucijom policije.

Kroz program Radija Geometrija vodi vas glavni urednik AbrašRadija Husein Oručević.


Pred nama je izdanje #002 Radija Geometrije!

Tri nove autorske emisije redakcije AbrašRadija i ove srijede:

Komedija sa stavom, autora Omer Hodžić, mostarskog stand up komičara i jednog od trojca Onomatobleja, mjesečna je emisija koja donosi novosti i priče s komičarske scene.

U prvom izdanju KSS, Omer u gostima ima Miranda Lončar, kolegicu sa stand up scene. Miranda za sebe kaže kako je samostalna, sama – stalno, a i pripadnica je, po nekima i osnivačica, ekstremne frakcije hercegovačke manjine u Zagrebu koja se bori protiv zaključavanja smeća u posebnim prostorijama po haustorima. Jer nostalgija je ogromna kad smeća nema niđe ni za lijeka. Također je i rođena Mostarka, a nakon pokretanja lokalne scene, došla je djelovati u Zagrebu gdje je rezident zagrebačkog Studija smijeha.

Balkan eksces je emisija o regionalnim zvučnim čudacima iz svijeta panka, crusta i corea. Vaš voditelj i urednik je Luka Marijanović, inače treći Onomatoblejac, te član mostarskog benda srodnog muzičkog usmjerenja.

Prvi gost BE-a je Tuzlak Dario Marić, član međunarodnog projekta CHIKARA.

Treća geometrijska emisija nosi naziv Kritički zabavnik. U današnjem svijetu afirmativnosti, kritika sve više izostaje. No, upravo kritičko mišljenje je to koje mijenja svijet i popravlja ga. Bez kritike umiru i razgovori.

Autor i voditelj Ronald Panza donosi nam u prvom izdanju KZ-a recenziju predstave Play it Again, Sam’, koja je prije tjedan dana prvi put prikazana u Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru.


Na redu je novo izdanje nove emisije AbrašRadija – Radio Geometrija, treće po redu. Predstavljamo:

ABC PROTIV 123, Boris Filipić

Kurt Schwitters jedna je od znamenitih avangardnih ličnosti u umjetnosti prve polovice 20. stoljeća. Svestran eksperimentator, bavio se zvučnom poezijom, slikao je, sjeckao, lijepio – svom autentičnom načinu rada dao je ime merz. Merz kao parodičan jezičkoeksperimentalni umjetnički izraz, ujedno je bio i Schwittersov odgovor na cijeli dadaistički pokret. Smatra ga se i ocem umjetničke instalacije kao forme. U drugom izdanju emisije ABC protiv 123 donosimo vam Schwittersov raniji rad iz 1922., mliječni proglas, savjetodavan dokument za opći moral – Kravlji manifest!

PASIVNA AGRESIJA, Nikola Rončević

Skloni ste automobilima, autogolovima ili autoironiji?Frustrirani ste i muči vas stres? Vrijeme je da napravite kratki time-out sa Pasivnom agresijom!

DJ Čir (Nikola Rončević) kroz prikladnu muziku komentira dnevne političke događaje. Pjesma govori više od tisuću riječi, osim ako nije upravo pjesma od tisuću riječi. U drugom izdanju, pored gripe i nasilnika, nerviramo se zbog političkih mrtvaca i onih koji se tako osjećaju.

RADIO ALERT, Semir Behram

Drugo izdanje audio kolumne Radio Alert govori o ostacima posljednjeg džepa Islamske države, o zadnjem uporištu Al Marašida, čiji pad se očekuje uskoro. Šta će se desiti sa Islamskom državom? Da li će pad njenih zadnjih teritorija značiti i konačni slom ideje? Da li će Islamska država preživjeti vlastiti sunovrat? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovore u novom izdanju Radio Alerta.

Urednik RG: Huss Oručević


Pred nama je i četvrto izdanje Radio Geometrija!

Novi audio kolaž AR redakcije donosi:

Komedija sa stavom, Omer Hodžić

KSS, emisija o stand up sceni komičara Omera Hodžića u drugoj epizodi donosi razgovor sa subotičkim kolegom Srdjan Olman Stand Up. Pričalo se o karijeri komičara, stand upu kao biznisu, te o Srđanovoj skoroj turneji po BiH.

Kritički zabavnik, Ronald Panza

U prvom mjesecu 2019. godine izgubili smo dva velikana umjetničkog filma Jonasa Mekasa i Dušana Makavejeva. Jonas Mekas je zaštitnik američkog avangardnog filma a Dušan Mak Makavejev redatelj simbol Novog jugoslovenskog filma poznatijeg pod pejorativnim nazivom Crni talas. Obojica su se filmom počela baviti u malim kino društvima-klubovima, komparirajući put slavnijih kolega iz Francuskog novog vala, a svi su istraživali filmski jezik kao takav. Obojica su se bavila dokumentarizmom i na svoj način izazivala naraciju i svijet konvencionalno ispričanih priča. Zato je ovo izdanje emisije Kritički zabavnik homage jednom svijetu koji se neprovratno mijenja.

Balkan eksces, Luka Marijanović

U drugom izdanju BE, emisiji o domaćoj punk, hardcore, crust sceni razgovaramo s Ante Ljubičić iz zagrebačkog indie punk-rock benda ESC Life. Povod razgovora je njihov novi album ‘Born to be Mild’.