Hercegovina Online #16: Sedmični pregled zbivanja u Hercegovini + Week Story: Lana Pudar

Nakon ljetne pauze, sedmični magazin Hercegovina online ponovo donosi najaktualnija zbivanja u Hercegovini kroz proteklih sedam dana.

TJEDNIK SEDMIČNIK: Govorit ćemo o velikom uspjehu Mostarke Lane Pudar koja je osvojila Evropsko prvenstvo u plivanju i svojim uspjehom proslavila rodni grad i BiH. Donosimo i detalje dugogodišnjeg problema u nedostaku mjesta za sve mališane u gradskim vrtićima Mostar i neophodnoj izgradnji novih kapaciteta i zapošljavanju novih radnika. Iznosimo i podatke o turističkoj sezoni koja bi ove godine mogla u Mostaru oboriti čak i famozni rekord iz 2019. godine. A govorit ćemo i  o naplati parkinga koja je ovog mjeseca počela na poznatom izletištu Bunica što  je Mostarce rastjeralo sa njihovog omiljenog okupljališta. Nećemo izostaviti ni historijski uspjeh mostarskog nogometnog kluba Zrinjski, koji je ujedno i prvak Bosne i Hercegovine, i koji je pobjedom Slovana iz Bratislave u  prvoj utakmici play-offa Konferencijske lige došao na korak do plasmana u grupnu fazu ovog evropskog takmičenja što nijedan bh klub nije uspio do sada.

Za Tjednik sedmičnik govore: Evropska prvakinja Lana Pudar, direktorica Javne ustanove Gradskih vrtića Mostar Danijela Kegelj, direktor Turističke zajednice Mostar Mensud Duraković, Direktor Mo parkinga Ivan Barbarić, trener Zrinjskog Sergej Jakirović.

WEEK STORY: Šesnaestogodišnja Mostarka Lana Pudar ove godine je u Rimu osvojila Evropsko prvenstvo u plivanju na 200 metra delfin i proslavila svoj grad i državu, iako u Mostaru nema olimpijskog bazena niti osnovnih uslova za treninge kakvi su joj potrebni za ostvarivanje takvih rezultata. Tako je njezin uspjeh zapanjio svjetsku javnost. Čitava Bosna i Hercegovina o Lani  s ponosom govori, a čestke joj iskazuju brojni političari i institucije sa svih nivoa vlasti. Tim povodom  je ispod Starog mosta u subotu tokom večernjih sati Sportski savez grada Mostara organizirao  svečani doček šesnaestogodišnje plivačice koja je u rodni Mostar po prvi put u historiji toga grada donijela evropsko zlato. Lani je nakon osvojenog zlata gradonačelnik Mostar uručio ključeve stana u rodnom gradu, a Klub skakača u vodu Mostari za svoju sugrađanku je priredio spektakularnu bakljadu na Starom mostu, dok su njezin dolazak brojni građani dočekali ovacijama.

Za Week Story govore: Lana Pudar, predsjednik plivačkog kluba Orka Damir Đedović, trenerica Alena Ćemalović.

Pripremila Gordana Šimović
Urednik emisije Husein Oručević
Tonska realizacija Ahmed Voloder

Muzika:
Hot Chip – Down
Katy J Pearson – Howl

Poslušaj: