Hercegovina Online #28: Sedmični pregled zbivanja u Mostaru + Week Story: Općina Prozor-Rama zatvara deponiju

U 28. izdanju magazina Hercegovina Online donosimo:

TJEDNIK SEDMIČNIK:

📎 U Mostaru su počeli pregovori za uspostavu vlasti. Lider HDZ-a i HNS Dragan Čović nakon dugogodišnje političke suradnje sa SDA-a po prvi put je ozbiljno razgovarao sa predstavnicima opozicije koji su ujedinjeni sa kandidatom Denisom Bećirovićem po prvi put na izborima dobili člana predsjedništva BiH.

📎 Politička i ekonomska situacija te izazovi koji utječu na globalno mentalno zdravlje u Mostaru su bili tema i petog međunarodnog kongresa psihijatara, koji je tokom trodnevnog programa okupio vrsne stručnjake iz brojnih evropskih zemalja.

📎 Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su tokom kontrole u Hercegovini u četvrtak zapečatili sedam objekata i izdali 20 prekršajnih naloga s kaznama od preko 50 hiljada KM zbog zapošljavanja radnika na crno, nepravilnosti u korištenju fiskalnih uređaja i rada bez odobrenja.

📎 Rekonstruirana dionica magistralne ceste Nevesinje-Mostar, od Bišine prema Bakračuši, za koju je izdvojeno 3,3 miliona KM, svečano otvorena 8. novembra, čime je unaprijeđena putna komunikacija između dva hercegovačka grada.

📎 U Mostaru je 29. godišnjica rušenja Starog mosta obilježena 9. novembra skokom bez aplauza uz poruke mire i zajedništva u tom gradu.

📎 Projekcijom domaćeg filma Balkanika u Mostaru je u petak svečano otvoreno 16. izdanje Mostar film festivala koji u takmičarskom programu donosi 12 filmskih ostvarenja iz regije.

WEEK STORY: Ove sedmice pažnju povećujemo Općini Prozor-Rama koja prva u BiH zatvara deponiju, prelazi na ekološko upravljanje otpadom i kažnjave nesavjesne građane za nepoštivanje novih pravila.

Za Tjednik sedmičnik govore: Lider HDZ BiH i HNS-a Dragan Čović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, predsjednik Udruge psihijatara u BiH Dragan Babić, profesor emeritus Zagrebačkog sveučilišta i predsjednik hrvatskog Instituta za istraživanje i edukaciju o mentalnom zdravlju Miro Jakovljević, bivši predsjednik Svjetske psihijatrijske asocijacije, predsjednik Udruga za unapređenje programa mentalnog zdravlja u Ženevi Norman Sartorius, predsjednik kluba skakača u vodu Mostari Lorens Listo, direktor mostarskog festivala Slaven Knezović.

WEEK STORY: Ove sedmice pažnju povećujemo Općini Prozor-Rama koja prva u BiH zatvara deponiju, prelazi na ekološko upravljanje otpadom i kažnjave nesavjesne građane za nepoštivanje novih pravila. Za Week story govori voditelj Eko parka Ivan Tomić.

Pripremila Gordana Šimović

Muzika:
Baby Tate – Dancing Queen
Doechii&SZA – Persuasive

Poslušaj: