Hercegovina Online #30: Sedmični pregled zbivanja u Hercegovini + Week Story: Manifestacija Advent u Mostaru

U 30. izdanju magazina Hercegovina Online donosimo:

TJEDNIK SEDMIČNIK: Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je u petak 25. novembra kad je u Federaciji BiH proglašen neradni dan. Brojnim sadržajima u Hercegovini je ukazano na značaj ovog datuma uz odavanje počasti onima koji su svoje živote dali za slobodnu BiH. Pregovori o formiranju vlasti su još glavna politička tema u Bosni i Hercegovini, a partnerstvo u Mostaru prošle subote potvrdili su lider SNSD–a Milorad Dodik i prvi čovjek HDZ-a i HNS-a Dragan Čović. Ispred mostarskih zdravstvenih ustanova utorak je održano protestno okupljanje zdravstvenih radnika u znak podrške uposlenicima Doma zdravlja Konjic koji su u generalnom štrajku od 14. novembra. Mostarska policija spriječila je u četvrtak huliganski pohod maskirane grupe od 30-ak članova u naselju Cernica te je uhvatila 18 osoba među kojima je jedan maloljetnik, dok za ostalima traga. FK Velež dobio novo rukovodstvo, a za prvog čovjeka mostarskih Rođenih izabran je Senad Kevelj, aktualni predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara.

Za AbrašRadio govore: član Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar Miralem Džajo, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, lider HDZ BiH Dragan Čović, lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik Neovisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic Amer Kerić, predsjednik Sindikata Zavoda za javno zdravstvo HNK Dalibor Vuković, tajnica sindikata zdravstvenih radnika SKB-a Mostar Lenka Berezovski, glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić, novoimenovan čelnik FK Velež Senad Kevelj

WEEK STORY: Priču sedmice ovog puta posvećujemo adventu i mostarskoj manifestaciji koja planira oboriti rekord po broju turista u zadnjem mjesecu ove godine. Saznajemo kako će advent početi u Mostaru i što sve donosi. Za Week Story govore: djelatnica Odjela društvenih djelatnosti grada Mostara Sanela Ćorić Mešić, član organizacijskog odbora i muziki producent Mili Tiro, član organizacijskog odbora i muzičar Damir Bunoza, gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Pripremila Gordana Šimović
Tonska realizacija Ahmed Voloder

Muzika:
Jakey – Drive Off a Bridge
Bakar – Alone Again

Poslušaj: