Hercegovina Online #34: Sedmični pregled zbivanja u Hercegovini + Week Story: Mostarska pedijatrija kratka za 7 miliona KM

U posljednjem izdanju radijskog magazina Hercegovina Online za 2022. godinu poslušajte:

TJEDNIK SEDMIČNIK: Prošlih sedam dana proteklo je dinamično i u znaku priprema za Božić, koji su katolici širom svijeta obilježili 25. decembra. Zdravstveni radnici su protestovali ispred kantonalne vlade jer jedini nisu dobili novčanu pomoć od 1080 KM, a štrajk ispred Gradsko vijećnice najavljuju i mostarski vatrogasci. U Mostaru je izbio veliki požar u zgradi Zvijezda -povrijeđeno je šest građana i četiri vatrogasca. Dobra vijest stiže nam iz Međugorja – Turizam je konačno oživio i u gradiću boravi više stranih turista nego što ima stanovnika. Najbolji studenti u Federaciji BiH u Mostaru su nagrađeni sa po 1800 KM.

Za Tjednik sedmičnik govore mostarski biskup Petar Palić, predsjednik nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković, predsjednik sindikata mostarskih vatrogasaca Marinko Petrić, ljekar iz Hitne medicinske pomoći Mostar Marko Lugarec, predsjednik Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba u Međugorju Davor Ljubić, studentica s Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru Tiana Raič, stručni savjetnik za visoko obrazovanje i visoke standarde pri Federalnom ministarstvu obrazovanja iz nauke Mario Markotić.

WEEK STORY: Priču sedmice posvećujemo izgradnji mostarske Pedijatrije koja je u završnoj fazi ‘ostala kratka’ za sedam miliona KM, zbog čega je kantonalna vlada odlučila građane zadužiti kod komercijalne banke. Govore direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić i Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić.

Pripremila Gordana Šimović
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Muzika:
Hyd – Only Living for You
Justice – Genesis

Poslušaj: