Hercegovina Online #42: Sedmični pregled zbivanja u Hercegovini + Week Story: Devastirani objekti u Mostaru

O najvažnijim dešavanjima iz proteklih sedam dana poslušajte u 42. izdanju magazina Hercegovina Online:

TJEDNIK SEDMIČNIK: Statut Grada Mostara bio je u fokusu javnosti i predmet političkih previranja, ali i glavna tema mostarskih vijećnika koji su na snazi ipak ostavili neustavni Statut. Političkog dogovora još nema ni u Livnu. U dva pokušaja se nije uspjelo izabrati rukovodstvo Gradskog vijeća, a treća sreća i novi pokušaj očekuje se iza nedjelje. U Općini Prozor-Rama osnovana nova politička stranka, koja će biti oporba HDZ-u i HNS-u. Udruženje građana „Jer nas se tiče“ ponovno podnijelo tužbu zbog deponije Uborak i izazvalo ljutnju mostarske gradske vlasti. Sasvim je drugačije  u Jablanici, gdje je svečano pokrenuta kreativna industrija za lakše zapošljavanje mladih.

Za AbrašRadio govore: Mostarski vijećnik Vlatko Marinović iz HDZ BiH, predsjednik Gradskog vijeća grada Mostara Salem Marić iz SDA, lider mostarskog SDP-a Arman Zalihić, Edin Doračić (SDP Livno). načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević, ktivisti Udruženja građana “Jer nas se tiče” Fuad Hujdur i Edhem Čustović, načelnik općine Jablanica Damir Šabanović, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju izaslanstva EU Gianluca Vannini.

WEEK STORY: Grad Mostar se nakon tri decenije odlučio uhvatiti u koštac s uklanjanjem ruševnih objekata koji predstavljaju opasnost za građane i narušavaju sliku najvećeg hercegovačkog grada. Za priču sedmice govore gradonačelnik Mario Kordić i Damir Knezović iz Odjela za urbanizam i građenje.

Pripremila Gordana Šimović
Tonska realizacija Ahmed Voloder

Muzika:

dEUS – Simple Pleasures
Gorillaz – Baby Queen

Poslušaj: