Hercegovina Online #44: Sedmični pregled zbivanja u Hercegovini + Week Story: Centar za maslinarstvo u Mostaru

U 44. izdanju magazina Hercegovina Online donosimo:

TJEDNIK SEDMIČNIK: Dramatično je bilo u Mostaru prošlog četvrtka. Sigurnosne službe bile na nogama zbog postavljene bombe u dvorište Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica te su spriječene nemile scene. Formiranje vlasti u Hercegovini još je glavna politička tema, a dogovor se čeka na višim razinama gdje su problemi brojni. Popularna Trimuša u Mostaru konačno je dobila rasvjetu zahvaljujući projektu “Mostar – prostori koji pokreću”. Međunarodni dan žena u Mostaru je 8. marta tradicionalno obilježen nizom događaja i razgovora o pravima žena koja su, kako je zaključeno, daleko od onih zakonom zagarantiranih. Vatrene navijače mostarskih klubova Velež i Zrinjski prošlog vikenda je ujedinio bojkot odluke Nogometnog saveza BiH o zabrani dolaska gostujućih navijača na stadion Rođeni gdje se igrao gradski derbi.

Za AbrašRadio govore: domar Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica Miroslav Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić, lider HDZ-a Dragan Čović, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednica Inicijative građanki i građana Mostara Ifeta Česir Škoro, trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić, trener FK Velež Nedim Jusufbegović

WEEK STORY: Maslinarstvo je grana budućnosti u Hercegovini, a novoizgrađeni Centar za maslinarstvo u Mostaru će putem testiranja, ali i konzultantskih usluga biti prilika da ono postane konkurentno, kako u regiji, tako i šire. Naši gosti su koordinator projekta “Povećanje konkurentnosti proizvodnje maslina u programskom području kroz prekograničnu suradnju” Bojan Spasojević, predstavnik Gospodarske komore Federacije BiH Zvonimir Miletić i Đorđe Ivetić, član društva maslinara “Boka”.

Pripremila Gordana Šimović
Tonska realizacija Ahmed Voloder

Muzika:
Steve Mason – Brothers & Sisters
Weval – Where It All Leads

Poslušaj: