RG112: Černobilske poeme, Ljubov Sirota + Hezen Rizgariya Efrine (HRE)

112. izdanje programa Radio Geometrija donosi:

▶ Kritički zabavnik: U današnjem Kritičkom zabavniku prisjećamo se još jedne godišnjice černobilske tragedije, ovaj put kroz pjesme Ljubov Sirote iz Pripyata. Ljubov Sirota i njen sin direktne su žrtve eksplozije, zagađenja koje će uslijediti, te protjerivanja i osude na izolaciju. Iako su uspjeli preživjeti, neprekidno se bore s bolestima, ali kao zvuk utjehe i svojevrsne aktivnosti kroz Ljubov je počela nicati poezija koju nije pisala prije eksplozije. Knjigu poezije Teret objavila je kasnije u Kijevu, a mi donosimo nekoliko pjesama koje koliko tonom svjedoče o nemirnom sjećanju, kao i o načinima da se ono preobrazi u nadu.

Izbor i prevod pjesama Radiofobija, Na prelazu, Sudbina i Pripjate moj – Draginja Ramadanski

Izbor i prevod pjesama Vasiliju Deomidoviču Dubodelu, Teret i Bez naslova – Ronald Panza.

/ Ronald Panza

▶ Radio Alert: Novo izdanje Radio Alerta govori o novoformiranoj, ali vrlo brzo profilisanoj, novoj frakciji koja se pojavila na sirijskom ratištu. Oslobodilačke snage Afrina, skupina kurdskih boraca iz okupiranog kantona Afrin, poznata i kao Hezen Rizgariya Efrine (HRE), nedavno su pojačale napade na Slobodnu sirijsku vojsku (FSA) i tursku vojsku u okrugu Aleppo. Napadi sugerišu da je HRE dobro obučena i organizovana skupina.

HRE sebe smatra pokretom otpora protiv turske vojske i FSA koje podržavaju Turci u širim područjima provincije Aleppo. Skupina izričito ne priznaje pripadnost YPG-u ili Sirijskim demokratskim snagama (SDF). Neki izvori kažu da se koordinira s režimskim snagama.

Ta misteriozna povezivanja postavljaju mnoga pitanja o vojnim sposobnostima HRE, izvorima oružja i obuke i cilja koji stoji iza njegovih kontinuiranih operacija protiv opozicije i turskih snaga u regiji izoliranoj od sjeveroistočne Sirije, uporišta YPG. / Semir Behram

Poslušaj: