NASA: SpaceX očekuje prvo lansiranje Starshipa u orbitu

SpaceX planira početkom decembra lansirati svoj divovski raketni sistem Starship u orbitu, što je posebno važno u kontekstu plana o slanju astronauta NASA-e na Mjesec u idućih nekoliko godina.

Starship bi trebao postati SpaceX-ov vodeći raketni sistem nakon što se u potpunosti razvije (Reuters)

SpaceX planira početkom decembra lansirati svoj divovski raketni sistem Starship u orbitu, što je posebno važno u kontekstu plana o slanju astronauta NASA-e na Mjesec u idućih nekoliko godina, kazao je u ponedjeljak američki dužnosnik, prenosi aljazeera.net

SpaceX milijardera Elona Muska već godinama nastoji poslati svoj raketni sistem nove generacije u orbitu iz kompanijinih privatnih lansirnih postrojenja u Teksasu, prenosi Hina.

Prethodno su od tamo lansirani samo prototipovi gornje polovice Starshipa 10 kilometara u zrak kako bi se demonstrirali pokušaji slijetanja.

Decembarska misija će po prvi put testirati cijeli sistem, uključujući pogonski dio sistema Super Heavy od 70 metara, koji potreban za lansiranje svemirske letjelice Starship od 50 metara u orbitu.

Testiranje rakete

“Pratimo četiri glavna leta Starshipa. Do prvog će doći početkom decembra”, rekao je tokom sastanka savjetodavnog vijeća NASA-e Mark Kirasich, viši dužnosnik NASA-e koji nadzire razvoj agencijinog programa za Mjesec Artemis.

Dodatni zemaljski testovi s raketom i revizija propisa mogli bi odgoditi početak misije za iza decembra.

Američka savezna uprava za avijaciju (FAA), koja nadzire sigurnost komercijalnih lansirnih mjesta, još nije dala licencu za misiju SpaceX-u.

Starship bi trebao postati SpaceX-ov vodeći raketni sistem nakon što se u potpunosti razvije, naslijeđujući rakete Falcon 9 za višekratnu upotrebu.

NASA je 2021. godine odabrala SpaceX-ov Starship za planirano iskrcavanje ljudi na Mjesec oko 2025. godine, po prvi put od 1972. godine.

Ta misija, prema ugovoru vrijednom tri milijarde dolara, zahtijeva nekoliko testnih svemirskih letova, koji bi mogli odgoditi početak misije.