U Tuzli održana prva eko-feministička konferencija u Bosni i Hercegovini

Ekofem BiH okupio aktivistice i feministice iz svih krajeva Bosne i Hercegovine

Slika

U petak i subotu 14. i 15. oktobra u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli okupile su se ekološke aktivistice i feministice iz svih krajeva Bosne i Hercegovine kako bi uz podršku Fronta slobode razgovarale o uspostavljanju jedinstvene ekofeminističke platforme Ekofem BiH za borbu protiv ekološkog nasilja.

Bio je to vrhunac aktivnosti koje su trajale prethodne dvije godine u pandemijskim uslovima i prvi susret uživo aktivistica koje čine ovu platformu. Susret je okupio žene, ali i muškarce, koji su bitan dio svog vremena i života posvetili brizi za okoliš i borbi za javne resurse. Okupljeni su podijelili svoja iskustva u borbi protiv malih hidroelektrana širom Bosne i Hercegovine,borbi za čiste rijeke, borbi za istinu o kancerogenom piralenu u Banjaluci, borbi za istinu o mostarskoj deponiji Uborak, borbi za čist zrak u Tuzli i Kaknju i mnogim drugim uspješnim akcijama.

Ono što je jedinstveno za ovaj susret jeste objedinjavanje ekološkog aktivizma i feminizma. Upravo su žene najčešće bile te koje su pokrenule borbu za bosansko-hercegovačke rijeke, šume, zrak i tlo i u toj borbi pobjeđivale. Na taj način su se istakle kao liderice svojih zajednice i pridonijele jednakosti žena u društvu, objedinjavajući ekološke i feminističke ciljeve.

Prvog dana susreta, nakon upoznavanja i podjele iskustava, okupljene aktivistice i aktivisti iz Tuzle, Bijeljine, Sarajeva, Mostara, Jablanice, Banjaluke, Prijedora, Kruščice, Kozarca, Kaknja i Travnika  su sa direktoricom Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejlom Šehabović razgovarale o približavanju aktivizma građanima i stripu kao jednom od opcija za komunikaciju o aktivizmu.

U subotu su susreti otvoreni radionicom o principima i vrijednostima platforme Ekofem. Učesnice i učesnici su se složili da se kao feministima i aktivistima njihova borba temelji na pravdi, jednakosti, brizi, istrajnosti, hrabrosti, udruživanju, društvenosti i povjerenju te da iz svih tih vrijednosti proizlazi feministička, aktivistička i ekološka solidarnost. Osudili su nasilnu krađu prirodnih resursa, patrijahalno nasilje, svođenje ljudi i prirode na nivo robe, sve oblike nejednakosti i nasilja te stalno osiromašenje društva putem nasilja.

Susreti su zatvoreni dogovorom o nastavku suradnje, međusobnoj podršci u akcijama te metodama obavještavanja članica platforme o akcijama drugih članica platforme. Razgovore su vodili i moderirali Jasmina Husanović (Tuzla), Damir Arsenijević (Tuzla), Šejla Šehabović (Sarajevo) i Husein Oručević (Mostar).

Na kraju susreta učesnice i učesnici su se složili kako kroz ekološku borbu zapravo razvijamo sustav brige i podrške jedni drugima te da je iza svih nas zajedno zapravo mnogo malih pobjeda koje čine jednu veću sliku uspješne aktivističke, ekološke i feminističke borbe u Bosni i Hercegovini.


(Front slobode)