Tradicija duga skoro šest decenija: Odbojka u Ljubinju je više od sporta (Miloš Vasiljević)

Malo je gradića u Bosni i Hercegovini u kojima je jedan sport tako izražen i dominantan i da se prati sa posebnom strašću kao odbojka u Ljubinju, koja datira od davne 1961. godine.

volleyball players
OK Ljubinje / fb

Inicijator jedne priče koja će decenijama kasnije, ispostaviće se, postati istorijska bio je Jovo Đurić po kome odbojkaški hram u Ljubinju odnedavno i nosi ime. Naime, on je svoje veliko odbojkaško iskustvo stečeno u Vojvodini i u dresu Jugoslavije prenio na ljubinsku omladinu koja se definitivno „inficirala“ odbojkom, a to traje i danas.

Više od 30 trofeja u mlađim kategorijama, Kup RS iz 1998. godine, prošlogodišnji polufinalista Kupa BiH samo su dio bogate riznice ponosa Ljubinja.

Opsjednutost jednim sportom u malom mjestu koji iz godine u godinu niže nove sportske uspjehe uz minimalne uslove za nesmetan rad, teško je objasniti dok ne dođete u Ljubinje. Nije floskula da baš tu žive momci koji su visoki preko dva metra, predodređeni za odbojku, a koji posjeduju sve fizičke predispozcije. Isto tako, nerazvijenost fudbala i košarke, sportski opredijeljene mlade ljude zapravo usmjerava na samom početku u pravcu odbojke. Upravo ovaj fenomen hercegovačku opštinu od svega tri i po hiljade stanovnika svrstava u kuriozitet nad kuriozitetima, bez fudbalskog, košarkaškog i rukometnog kluba, ali sa pravim ponosom kakav je zapravo odbojkaški klub.

Sve nam to približava Miladin Rudan, tehnički sekretar i jedan od trenera u OK „Ljubinje Bankom“ sa bogatom istorijom, ali i uspjesima u seniorskim i u omladinskim kategorijama:

„Ponovo igramo Premijer ligu BiH u muškoj konkurenciji, dok dame nastupaju u Prvoj RS ligi. Odbojka je pravi brend Ljubinja, najljepša priča koja traje evo već od 1961. godine. Ovdje su dobri uslovi za rad kada je ovaj sport u pitanju, a i odbojkaši su izuzetno talentovani uz stručan rad. U posljednje vrijeme primjetno je da sve popularnija i kod dama, tako da svi možemo biti zadovoljni“, kazao je Rudan.

Rudan naglašava da je mnogo onih koji su širom bivše Jugoslavije, ali i svijeta, kroz odbojku bili pravi ambasadori mjesta u kome su odrasli, imaju korijene ili su napravili prve sportske uspjehe. Po njegovom mišljenju Đorđe Đurić, prvi osvajač Olimpijske medalje, ali i Strahinja Kozić, Anđelko Ćuk, braća Dangubić i Ćuk samo su neki od njih. Tu svakako nije kraj, jer je to samo jedan dio veliki odbojkaške porodice u ovom hercegovačkom gradiću.

OK Ljubinje / Božidar Ćuk

Trener „prvog tima“ Srđan Milošević naglašava da je velika stvar što se premijerligaška odbojka vraća u Ljubinje, ako znamo da se u gradu odbojke najviši rang u BiH nije mogao igrati zbog dimenzija. Prema riječima trenera Miloševića, od jeseni će Ljubinjci ponovo moći da uživaju u odbojci:

„Ponovo ćemo igrati elitni rang od jeseni i to sa domaćim kadrom, a ekipu će činiti 90 % juniora, te će momci sa 22-23 godine biti najiskusniji. Ovo je bilo potrebno gradu, jer kako mi volimo da kažemo, lična karta Ljubinja je zapravo odbojka, duvan i med. Odbojka je ovdje zaista način odrastanja i više od sporta“, kazao je Milošević

Na desetine igrača svoj profesionalni put gradi širom Evrope i svijeta. Jedan od njih je i Božidar Ćuk (28) član rumunskog Dinama iz Bukurešta. On je u dosadašnjoj karijeri nastupao, između ostalog, i u Budvi, gdje je počeo ozbiljnu seniorsku karijeru, da bi se otisnuo širom Evrope, sa odličnim sezonama u Grčkoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Rumuniji. Crnogorski reprezentativni, srednji bloker, visok 202 centimetra, sa velikom ljubavlju i dozom poštovanja priča o klubu u kome je napravio svoje prve odbojkaške korake sa samo 12 godine:

„Sigurno je Ljubinje odbojkaško mjesto koje je u skoro 60 godina dugoj istoriji, iznjedrilo veliki broj vrhunskih odbojkaša. Među njima bilo je i osvajča olimpijskih medalja, kao i reprezentativaca Srbije, Hrvatske , Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Ljubinje je svakako prepoznatljivo po odbojci u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, jednostavno odbojka je tradicija, ljudi su navikli da žive sa odbojkom i teško ćete naići na praznu dvoranu kada se odigrava neka odbojkaška utakmica“, naglašava Ćuk.

Prisjeća se i kako je to zapravo bilo na samom početku karijere u matičnom klubu:

„Sve je počelo na poziv tadašnjeg trenera kadetske selekcije Milorada Krunića. Nakon dvije godine u Ljubinju nastavio sam karijeru u OK Budva. Iz perspektive profesionalnog sportiste uvijek se lijepo vratiti tamo gdje je sve počelo i tokon ljetnjih pauza odraditi nekoliko treninga sa novim nadama ljubinjske odbojke koji već godinama osvajaju pionirska, kadetska i juniorska prvenstva u BiH. Sigurno ta djeca zaslužuju da se ponovo vrate u Premijer ligu BiH”, jasan je Božidar Ćuk koji naglašava da, koliko mu to obaveze dozvoljavaju, uvijek rado vrijeme provodi u Ljubinju.

Odbojkaši Ljubinja Bankom od ove sezone trebalo bi ponovo da igraju Premijer ligu u svojoj dvorani. Naime, problem je u dužini terena za tih 30 cm, odnosno da bi po svim standardnima Odbojkaškog saveza BiH sve bilo regularno, kako bi svoje mečeve mogli tu odigravati. Iz kluba su nam kazali da su kao alternativnu dvoranu prijavili onu u Gacku.

OK Ljubinje Facebook: https://www.facebook.com/okljubinjezvanicna

Miloš Vasiljević, MOCTOBI XERCEGOVINE 2020